Kost & hälsa

"Äta bör man, annars dör man..."


Det är väl ingen som skulle propsa på att tanka en dieselbil med annat än diesel... Eller en bensinbil med annat än bensin. Men vad tankar man en människa med? 

Om vi tittar på hur länge vi funnits som art så har den kost vi äter idag, massor med socker, vita raffinerade kolhydrater, tillsatser och Gud vet vad, bara funnits på vår meny i knappt en blinkning av vår tid på jorden.


Vi blev jordbrukare för ca  12000 år sedan , innan levde vi på jakt, fiske och samlade ätbart ifrån naturen allt eftersom vi vandrade och säsongerna växlade. Mer och mer forskning konstaterar att den mat vi konsumerar idag, framför allt i västvärlden, ligger långt ifrån vår ursprungliga kost .Vår tarmflora är inte anpassad efter den moderna kosthållningen idag vilket leder till ohälsa med sjukdomar, allergier och övervikt.

Jag har i 4 år experimenterat med olika kostomläggningar för att slippa äta medicin för min sjukdom, Hashimoto. I flera år har jag läst allt jag kommit över, googlat, varit med i facebooksidor där man kunnat ta del av andras erfarenheter. 2018 landade jag i något som heter Autoimmuna protokollet. Det är en striktare variant av Paleo.

Min kost- & livstilsomläggning har resulterat i normala sköldkörtelvärden, -14 kilo och ett friskare och piggare liv , utan medicin! Idag orkar jag leva, inte bara överleva. Jag var enormt trött på att vara trött! Tillsammans med yoga som ger mig verktyg att hantera en vardag med jobb på salongen, livet på vår hästgård, familj & livet i stort så kan jag säga att den strategi jag lever efter idag gör att jag inte ser mig själv som sjuk längre. Det finns inga garantier men jag fortsätter vårda min "köttmaskin"-kroppen- som ser till att jag kan rida, jobba, yoga och umgås med min familj.. Kort sagt : LEVA!

 

Idag äter jag den lite mer liberala varianten av AIP; Paleo. Jag kan unna mig ett glas vin, äta en chokladbit  till kaffet, gå på restaurang ( jag ber om att få mjölk- & glutenfritt) etc... Jag undviker helt spannmålsprodukter och mjölkprodukter och även potatis som tillhör växtfamiljen nattskatta. Jag bakar mitt eget bröd, gör ghee, gör kefir av kokosgrädde/mjölk & lagar min mat från grunden. 

Låter det krångligt? Kanske det men numera har mitt dygn fått fler timmar och eftersom jag mår så bra så är valet lätt: jag kommer inte gå tillbaka till att äta " den västerlänska kosten" som beståt till närmare 50% av "de tre vita": mjölk, mjöl & socker.

Här är ett urval av det jag äter (jag kommer att lägga ut recept så småningom på mat, bak & godis): 

Recept

Kokoskefir med hallon, kokosflakes, pecannöt & soltorkade mullbär


Just nu är detta min favoritfrukost. Tillsammans med en kopp kaffe och mina tillskott står jag mig oftast på detta fram till lunch. 

Paleobröd med timjan, salvia, oregano & persilja. 

Jag brukar också blanda i hackade valnötter och hackade, torkade äppelringar i smeten innan jag gräddar. Supergott med ghee och vegansk mjukost eller vegansk cheddar. Det packar jag med i min matväska jag tar med till jobbet.

Kokoskefir är supergott & supernyttigt


Kefir görs av kefirgryn, jag har tibetanska kefirgryn som jag lägger i ohomogeniserad lantmjölk så dom inte svälter. Min man äter kefiren som grynen tillverkar av mjölken , Sedan får dom " bada" i kokosmjölk/grädde i 30-48 tim och göra min kokoskefir innan dom får äta upp sig i mjölk igen. 

Godis är gott!


Men det gäller att välja sin synder.
När man "tänder av" från "de tre vita" så kan man dämpa det värsta gottsuget med kokosbollar på dadlar till exempel. Visserligen mycket socker i dadlar men betydligt nyttigare eftersom dom innehåller fibrer , viaminer & mineraler.

Mangolassi- paleo & AIP-glass


Enkelt och gott, glass på frusna mangobitar & kall kokosgrädde. Lie lime, en nypa saffran & lit raw kakaonibs (ej AIP) så blir det en perfekt efterrätt.

Choklad- en liten lyx...


Jag har svårt att säga nej till choklad & unnar mig en bit ibland. Då väljer jag choklad utan "de tre vita". Det finns flera märken men just detta märke innehåller ingen soya, gluten, mjölk eller vitt socker och är raw. Fabriken hanterar inga nötter så är man nötallergiker kan man äta denna choklad

Fredagsmys med Paleo-Tacos


Köttfärs med egen tacokrydda,egen  guaccamole, riven vegancheddar, sallad & chips på cassava, rödbeta, sötpotatis & kokbanan är supergott. Till det tar jag gärna en glutenfri öl. 

Sötpotatissoppa & valnötsbröd med veganost & groddar


Jag älskar soppa, min mage älskar också soppa. Speciellt den kalla årstiden är detbra med varm soppa. När man jobbat sent på salongen är det lagom med soppa och en macka så man inte går och lägger sig proppmätt.

Ghee- för både insidan och utsidan


Jag använder ghee istället för smör. Mjölkproteinerna stelnar i tillverkningen så att man kan filtrera bort dom så att bara smöroljan blir kvar. Jättebra för magen men också för huden. Man använder ofta ghee i olika sammanhang i Ayurvedan- den indiska läkekonsten.